Flair 10

Erfpacht

Flair10 – Wonen op erfpacht

Net als veel andere woningen en appartementen in Den Haag worden de woningen en appartementen van Flair10 aangeboden op basis van erfpacht. Dat betekent dat u eigenaar wordt van het huis (of: appartementsrecht), maar dat de grond in eigendom blijft van de gemeente Den Haag. Voor het gebruik van de grond moet u dan jaarlijks, aan de gemeente Den Haag, een vergoeding betalen: de zogenaamde “canon”. De canon is dus eigenlijk een vergoeding (soort “huur”) voor gebruik van de grond. De jaarcanon die u betaalt aan de gemeente Den Haag is fiscaal aftrekbaar.

Het grote voordeel van erfpacht is dat u de grond waarop het huis is gebouwd niet hoeft te kopen. En dat scheelt. Het erfpachtsysteem maakt dus het kopen van huis of appartement iets betaalbaarder.

De koopsommen zoals u deze aantreft op deze website (en de koopsommenlijst) zijn “vrij op naam” (v.o.n.) op basis van een jaarlijks te betalen erfpachtcanon. U treft de hoogte van de jaarcanon ook aan op de koopsommenlijst.

Hoeveel jaarcanon moet u betalen?

De hoogte van de jaarcanon treft u op de koopsommenlijst aan. Deze varieert per bouwnummer/type woning & appartement. Feitelijk wordt de jaarcanon bepaald door twee factoren: 1. de grondwaarde (die behoort bij uw woning/appartement) en 2. het canonpercentage. De jaarcanon wordt als volgt berekent: Jaarcanon = grondwaarde x canonpercentage.

Voorbeeld:
Het canonpercentage bedraagt in 2022: 0,9%
Indien de grondwaarde van een woning bijvoorbeeld € 75.000,- bedraagt, dan bedraagt de canon: 0,9% x € 75.000,- = € 675,- per jaar (fiscaal aftrekbaar).

De grondwaarde is vastgesteld (en zal niet meer wijzigen). Het canonpercentage wordt ééns per vijf jaar herzien (en volgens een vastgestelde regel voor vijf jaar opnieuw vastgesteld).

Canonverplichting afkopen? Dat kan!

Wilt u de canonverplichting afkopen? Dat kan! U kunt besluiten om de canonverplichting eeuwigdurend afkopen. Afkoop van de canonverplichting is mogelijk vanaf moment aankoop van uw woning/appartement, maar afkoop is ook altijd op een later moment nog mogelijk! Informeer bij de verkopende makelaars naar de mogelijkheden. Zij kunnen u tevens een indicatie geven van de kosten.

Interesse in Flair10?

Interesse? Laat het ons weten!

Interesse in de woningen of appartementen van Flair10? Laat het ons weten en meld u aan als geïnteresseerde! Wij houden u dan op de hoogte van de komende ontwikkelingen!

Ik heb interesse

Zoekvenster sluiten